Moudré signály oslabených ledvin

 

Existuje řada fyzických příznaků onemocnění ledvin, ale někdy je lidé připisují jiným onemocněním. Už jenom z toho důvodu je moudré signály svého těla nepodceňovat. Jak poznáte, že jsou ledviny oslabené?

Jediný způsob, jak s jistotou zjistit, zda máte onemocnění ledvin, je nechat se otestovat – každý rok. Automaticky by tak měli učinit jedinci s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, rodinnou anamnézou selhání ledvin a lidé ve věku nad 60 let. Obecně se udává, že osoby s onemocněním ledvin mají tendenci pociťovat příznaky až ve velmi pozdních stadiích, kdy již ledviny selhávají nebo když je v moči velké množství bílkovin (5). Ti všímavější, kteří řeč svého těla neignorují, jsou však o krok napřed. Nepozorujete náhodou něco z tohoto varovného seznamu?

Zvýšená únava

Jste více unavení, máte méně energie nebo registrujete problémy se soustředěním. Závažné snížení funkce ledvin může vést k nahromadění toxinů a nečistot v krvi. To může způsobit, že se lidé cítí unavení a slabí (1). Další komplikací onemocnění ledvin je anémie, která taktéž stojí za slabostí a únavou.

Potíže se spánkem

Když ledviny nefiltrují správně, toxiny zůstávají spíše v krvi, než aby opouštěly tělo močí. To může ztížit spánek (2). Existuje také souvislost mezi obezitou, chronickým onemocněním ledvin a spánkovou apnoí.

Suchá a svědivá pokožka

Zdravé ledviny vykonávají mnoho důležitých funkcí. Odstraňují odpadní látky a přebytečnou tekutinu z těla, pomáhají vytvářet červené krvinky, udržují kosti silné a pracují na udržení správného množství minerálů v krvi. Suchá a svědivá kůže je pak známkou minerálního a kostního onemocnění, které často doprovází pokročilé onemocnění ledvin, kdy ledviny již nejsou schopny udržet správnou rovnováhu minerálů a živin v krvi (3).

Potřeba častěji močit

Pokud cítíte potřebu častěji močit, zejména v noci, může to také být příznak onemocnění ledvin. I v tomto případě je namístě podstoupit vyšetření (5).

Krev v moči

Jednoznačným varovným signálem je krev v moči. Zdravé ledviny obvykle udržují krevní buňky v těle, když filtrují odpadní látky z krve, aby vytvořily moč, ale když jsou ledvinové filtry poškozeny, mohou tyto krvinky začít „unikat“ do moči (5).

Zpěněná moč

Nadměrné bublinky v moči připomínající pěnu obvykle svědčí o bílkovinách v těle. Tato pěna může vypadat stejně jako ta, která vzniká při míchání vajec, protože albumin, běžný protein nalezený v moči, je tentýž protein, jež se nachází ve vejcích (5).

Otoky

Snížená funkce ledvin se podílí na zadržování sodíku, což způsobuje otoky nohou a kotníků (4). Otoky dolních končetin mohou být také příznakem onemocnění srdce, jater a chronických problémů s žilami.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24335380/,

(2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9065912/,

(3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5271405/,

(4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16483846/,

(5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7015670/

Autor: Lenka Urbanová