Pozor na vysokoproteinovou dietu. Může škodit ledvinám, srdci i kostem

Ačkoli odborníci stále dokola vysvětlují, že efektivně zhubnout a pak
si nižší hmotnost i udržet je možné pouze tak, že jíme pestře, ale
střídmě, pravidelně se hýbeme a náš energetický příjem je nižší než
výdej, stejně všichni touží po zázraku. Jedním z hitů současnosti je
vysokoproteinová dieta.

Ta je, zjednodušeně řečeno, založená především na konzumaci bílkovin a
velmi omezeného množství sacharidů. I když existují určité důkazy, že vede
k rychlému úbytku hmotnosti, stále není jasné, zda jsou tyto výsledky
dlouhodobě udržitelné.

Jinými slovy: tak rychle, jak jste o kila přišli, je můžete zase nabrat, pokud
dietu ukončíte. Kromě toho některé studie naznačují, že vysoký příjem
bílkovin může poškodit ledviny.
Dostávají zabrat
Ačkoli zatím nejsou k dispozici rozsáhlé studie na toto téma, výzkum
provedený na potkanech ukázal, že zvýšené množství bílkovin ve stravě
zatěžuje jejich ledviny, což vede k časnému poškození až selhání.

Pacienti s chronickým onemocněním ledvin by se proto měli tomuto typu
diet zcela vyhnout a i ti, kdo zatím žádné potíže nemají, by měli být
opatrní. Přijaté bílkoviny totiž musí tělo zpracovat a část z nich vyloučit v
podobě látek s vysokým obsahem dusíku.
„Zdravá ledvina obsahuje přibližně milion nefronů, kterými jsou tyto látky
filtrovány do moči. Lidé, kteří se narodili s nízkou porodní váhou, mají
pouze jednu ledvinu nebo trpí vysokým krevním tlakem, mají počet nefronů
nižší. Pokud přijímají vysoké množství bílkovin, musí menší počet nefronů
pracovat na více než sto procent,“ říká doktor Petr Táborský, primář
dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Praze – Krči.
„Aby mohlo být velké množství odpadních látek vyloučeno, dochází k
takzvané hyperfiltraci. Jako každý stroj, který je přetěžován, i ledvina se při
zvýšeném výkonu rychleji opotřebovává. To vede k zániku dalších nefronů,
zbylé nefrony musí ještě více zvýšit svůj výkon a rychleji zanikají. Touto
cestou může dieta s vysokým obsahem bílkovin ledviny poškozovat,“
dodává lékař.
Vzhledem k tomu, že řada lidí ani netuší, že jejich ledviny již stoprocentně
nefungují (zejména starší lidé, diabetici, osoby s vysokým krevním tlakem,
kuřáci a lidé trpící obezitou), mohou si podle lékaře nasazením nevhodné
diety velmi ublížit.
Lidé s vysokým rizikem onemocnění ledvin nebo pouze s jednou ledvinou
by se měli vyhnout dietě s vysokým obsahem bílkovin, pacienti s těžším
onemocněním ledvin by měli obsah bílkovin v potravě snížit.
Další zdravotní rizika
Jak ukázala například studie z roku 2010, může se dieta bohatá na červené
maso a plnotučné mléčné výrobky podílet na vzniku a rozvoji nemocí srdce
a cév u žen. Vysokoproteinové diety také mohou způsobovat nedostatek
vápníku v organismu, což může mít za následek řídnutí kostí a větší
náchylnost ke zlomeninám.

V souvislosti s přehnanou konzumací bílkovin založenou na
upřednostňování červeného masa a opracovaných masných výrobků se
také hovoří o zvýšeném riziku rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty.
Dalšími komplikacemi vyplývajícími z jednostranné proteinové stravy pak
bývají i zažívací potíže, průjem a dehydratace.
Pomalu, ale jistě
Pokud tedy chcete zhubnout, nespoléhejte se na jednostranné diety, byť
sebepopulárnější, ale raději se poraďte se svým ošetřujícím lékařem,
dietologem a nutričním terapeutem.Možná, že neshodíte léta nastřádaná
kila a tukové polštářky tak rychle, ovšem výsledky budou trvalejší a navíc
bez rizika poškození zdraví.