LEDVINY kontra vitaminy

 Důležitost vitaminů pro organismus asi není třeba zdůrazňovat. Méně se ale ví, že přebytek některých vitaminů může škodit. Platí to i v případě, že nemáme v pořádku ledviny.

Onemocnění ledvin mění spotřebu určitých živin v těle. „S postupným poklesem funkce ledvin se některé vitaminy mohou hromadit ve škodlivém množství,“ vysvětluje MUDr. Roman Štilec, Ph.D., primář dialyzačního střediska FMC Nephrocare v Pardubicích. „To znamená, že příjem některých vitaminů by pacienti měli omezit, nebo dokonce zcela vyloučit. Užívání běžně dostupných vitaminových preparátů pacienty, kterým selhaly ledviny a jsou odkázáni na léčbudialýzou, je možné až po domluvě s ošetřujícím nefrologem.“ Je třeba mít na paměti, že existují dva typy vitaminů: vitaminy rozpustné v tucích a vitaminy rozpustné ve vodě. „Právě vitaminy rozpustné v tucích, tj. A, D, E a K, jsou ukládány v těle a mají sklon k hromadění, proto by jejich užívání měli pacienti konzultovat se svým lékařem. Obzvláště vitamin A se může hromadit až na toxickou úroveň, pokud je užíván jako každodenní doplněk,“ varuje primář Roman Štilec.

Vitaminy rozpustné ve vodě se v těle neukládají a je nutné je doplňovat. Jde především o vitaminy skupiny B a vitamin C. Lidé s nemocnými ledvinami by se přitom měli vyhnout nadměrnému přísunu vitaminu C, jejich tělo ho totiž štěpí na tzv. oxalát (šťavelan vápenatý), který se může hromadit a ukládat v kostech a kloubech a způsobovat nepříjemné bolesti. Ve správných dávkách však jde o velmi důležitý vitamin. V případě ledvinového onemocnění je rozumné poradit se s nefrologem o tom, kolik »céčka« můžeme konzumovat. Je třeba si uvědomit také to, že choroby ledvin ovlivňují schopnost vytvářet i využívat například vitamin D.

Vitaminy jen po domluvě s lékařem

Citronáda není při nemocech ledvin nejvhodnější. Svědění může souviset se stavem ledvin.

SVĚDÍ MĚ VŠECHNO

Značný počet pacientů, kterým selhaly ledviny a jsou odkázáni na léčbu dialýzou, trpí vysušováním kůže a svěděním. Svědění je totiž jedním z obvyklých příznaků pokročilého onemocnění ledvin. „Přesná příčina svědění u těchto pacientů nemusí být vždy jasná,“ říká MUDr. Roman Štilec. „Mezi možné příčiny patří vysoká hladina hormonu příštitných tělísek nebo vysoká hladina fosforu v krvi. Svědění kůže může způsobovat rovněž vápník uvolňovaný z kostí, který se může ukládat v cévách, kloubech a kůži. Mezi další možné příčiny patří zadržování tzv. uremických toxinů, nedostatek železa a další.“ Pokud dlouhodobě trpíme svěděním kůže bez zjevné příčiny, nejlepší je jít k lékaři. Základní laboratorní vyšetření krve může napovědět, jestli za problémem nestojí žlučník, cukrovka nebo právě ledviny.

CHUDOKREVNOST

Anémie čili chudokrevnost vzniká, když máme nedostatek červených krvinek. Ty přenášejí kyslík krví z plic do ostatních částí těla, čímž poskytují buňkám energii. Hlavními příznaky anémie jsou bledost, pocit únavy, snížení energie a nechutenství. Chudokrevní lidé také často trpí pocity závrati nebo bolestmi hlavy a bušením srdce. Ne vždy se ale příznaky projevují. Odhalit anémii může vyšetření krve v rámci pravidelné preventivní prohlídky. „Když má pacient nevysvětlitelnou anémii, je vždy důležité zkontrolovat i ledviny. Může totiž jít o indikátor, že s ledvinami není něco v pořádku. Zvláště důležité je to u lidí, kteří mají zároveň diabetes nebo vysoký krevní tlak,“ říká primář Roman Štilec. „Naše ledviny totiž produkují hormon zvaný erytropoetin, který v kostní dřeni iniciuje krvetvorbu. Pokud v těle tento hormon chybí, vzniká anémie.“

Únava může být příznakem anémie.

Uveřejněno: Rytmus života